The art of noise

(NB. Tittelen har ikke noe med musikkgruppen å gjøre)

Keith Rowe (kontemporær musikern) poengterer og paralellfører sitt eget virke med fremveksten av den abstrakte kunstscenen i New York på 50tallet hvor kunstnere markerte et pradigmeskifte ved å legge lerretene sine på gulvet å malte dem slik, dette utviklet et ny kunst og stil, på likt vis la Rowe gitaren ned på bordet for å rekonseptualisere hvordan man tenkte gitar og lyd.

I dette finnes det en erkjennelse som jeg selv oppdaget da jeg jobbet med Transfer Composition. Hvor en gitar ble brukt til å male på et liggende lerret.

Realiseringen var at resultatet ville se ut som Jackson Pollock sine Drip paintings, slik sett  ble det også åpenbart at det var noe musikalsk i Pollock sitt arbeid, ved nærmere ettertanke så ser man at Pollock sin estetikk dukker opp igjen i musikk erden enten som en illustering av lyd ofte i Psykedelia, se Steve Vai sine paint Swirl gitarer osv.

Pollock sin Abstrakt ekspesionisme, er som instrumental improvisert musikk og her siver den skjulte sannheten inn om Pollock, hans malerier var Jazz, det var en erkjennelse han selv gjorde, men som ble bortgjemt til fordel for manifestering av Maleriets særstilling.
Han ble ofte sitert at det eneste interessante i kunstverden var jazz, og hans forbilder kom derifra særlig inspirert av jazz trommiser.

Skisser: What if Jackson Pollock played guitar and painted at the same time?

Jazz er fødestedet til moderne improvisasjon som igjen ble appropriert av rockere og andre scener særlig på 70 og 80tallet i mindre synelige miljøer, som med Lou Reed sin plate Metal machine Music boblet til overflaten, historien er nok mer kompleks enn som så, men dette er bruddstykkene som danner et bilde, hvor musikk og billedkunst har parallelle linjer som i fagfeltet berør hverandre men i offentlig presentasjon separeres og raffineres til å svare til nisje og dyrkning av faglig suverenitet.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

myfirstrecordlabel

myfirstrecordlabel

33, Oslo

My first recordlabel er et billedkunst møter musikk prosjekt, hvor musikk sin påvirkning av billedkunst illustres gjennom guitar hacking (SONICS) og performance. Se documentasjon av dette på www.myfirstrecordlabel.com For kontakt: blandhoel@gmail.com

Kategorier

Arkiv

hits